gravsättning
En viktig fråga att ta ställning är om det ska vara jordbegravning eller kremering. Om den avlidne hade egna önskemål ska det efterföljas i möjligaste mån. Annars fattas beslutet av de anhöriga.
Jordbegravning innebär att kistan sänks ner i en kistgrav.
Kremering innebär att den avlidne bränns till aska som sedan gravsätts.
Nedan kan du läsa om olika gravsättningar.
I en minneslund gravsätts den avlidne efter en kremering genom att askan grävs ner eller i vissa fall sprids i minneslunden. En minneslund är helt anonym, det vill säga du vet inte exakt vart den avlidne ligger begravd. Passar för anhöriga som inte har möjlighet att ansvara för gravskötsel och underhåll.
Gravsättning i minneslund
En minneslund är en plats där askan grävs ner i jorden eller sprids för vinden. Detta är en anonym gravplats, och som anhörig vet man inte exakt var i minneslunden som askan gravsatts. Av den anledningen får man som anhörig heller inte närvara vid gravsättningen. I Sverige idag kremeras över 80 % av alla avlidna. En stor del av dessa gravsätts sedan i minneslund som blir mer och mer vanligt I Sverige.
5 viktiga saker att känna till om minneslund
Vad är skillnaden på minneslund och askgravlund?
En minneslund är helt anonym medan en askgravlund har märkt ut namnet på den avlidne, oftast i form av en plakett. En annan viktig skillnad är att i minneslund får du som anhörig inte vara med när askan sprids eller grävs ner vilket du får vid gravsättning i askgravlund.
Friare typ av gravsättning
Med en minneslund eller askgravlund får man en plats att besöka, men utan att förbinda sig till skötsel som följer med en gravplats. Kostnaden för både gravsättning och underhåll täcks av begravningsavgiften vi alla betalar för via skatten.
Om man vill sätta upp en skylt i askgravlunden betalar dödsboet kostnaden för skylt och gravering.
Skötsel av minneslund
All skötsel ombesörjs av kyrkovårdförvaltningen som ser till att det är rent och fint i minneslunden. De tar även hand om den så kallade smyckningsplatsen. Denna plats är till för att hedra minnet av den avlidne och här kan man ställa snittblommor och tända ljus till minne av den avlidne. All kostnad för skötsel täcks av begravningsavgiften som alla betalar via skatt.
Om du som anhörig önskar minneslund men ett mindre anonymt alternativ, då kan askgravlund vara något för dig. I en askgravlund finns det namn på alla avlidna som ligger begravda där. Som anhörig får du även vara med vid gravsättningen.
5 viktiga fakta om gravsättning i askgravlund
Vad är en askgravlund?
En askgravlund är en variant av en minneslund, men med ett par viktiga skillnader: dels får anhöriga vara med vid gravsättningen, och dels får namnet av den avlidne finnas i askgravlunden. En namnskylt eller plakett kan sättas upp för att hedra den avlidne och tas bort efter ca 25 år. Den exakta platsen får dock inte markeras eller smyckas. Askan gravsätts alltid i jorden och sprids aldrig i lunden.
Vad är skillnaden från minneslund och askgravlund?
En minneslund är helt anonym medan i en askgravlund är namnet på den avlidne markerat, oftast i form av en plakett. En annan viktig skillnad är att i en minneslund får du som anhörig inte vara med när askan sprids eller grävs ner vilket du får vid gravsättning i askgravlund. Om du istället väljer askgravplats får du en exakt plats var den avlidne är gravsatt. Detta alternativ blir än mer personligt än askgravlund.
Friare typ av gravsättning
Med en minneslund eller askgravlund får man en plats att besöka, men utan att förbinda sig till skötsel som följer med en gravplats. Kostnaden för både gravsättning och underhåll täcks av begravningsavgiften vi alla betalar för via skatten.
Om man vill sätta upp en skylt i askgravlunden betalar dödsboet kostnaden för skylt och gravering.
Kostnad för askgravlund
All skötsel av askgravlund tas om hand av kyrkogårdsförvaltningen och kostanden täcks av den obligatoriska begravningsavgiften. Namnskylten brukar vara i brons och fäst i regel på en väg eller större sten där namn, födelse- och dödsdatum graveras in på den avlidne. Namnskylten/plaketten inklusive ingravering bekostas i regel av dödsboet och kostar cirka 2000-5000 kr i avgift till kyrkogårdsförvaltningen.
Skötsel av askgravlund
All skötsel ombesörjs av kyrkovårdförvaltningen som ser till att det är rent och fint i askgravlunden. De tar även hand om den så kallade smyckningsplatsen och det avgränsade område där de avlidnas namnskyltar finns uppsatta. På smyckningsplatsen hedras minnet av den avlidne och här kan man ställa snittblommor och tända ljus. All kostnad för skötsel täcks av begravningsavgiften som alla måste betala via skatt.
Askgravplats passar för de anhöriga som önskar en gravplats utan krav på skötsel och där graven är utmärkt. Askgravplats är mer personligt än askgravlund och minneslund då anhöriga vet vart den avlidne ligger begravd. Det som skiljer askgravplats från den traditionella gravplatsen med gravsten är att kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för all omvårdnad och skötsel.
5 viktiga fakta om gravsättning på askgravplats
Vad är en askgravplats? Hur skiljer den sig från minneslund och askgravlund?
En askgravplats är en kombination mellan minneslund och den traditionella gravplatsen (kist- eller urngrav). På senare år har askgravplatsens popularitet ökat och fler kyrkogårdar väljer att anlägga askgravplatser. Denna form av gravsättning passar för de anhöriga som vill kunna gå till en utmärkt grav och samtidigt slippa underhåll av gravplatsen. Det kan finnas många skäl till att anhöriga inte kan ta hand om det arbete det innebär med att sköta en traditionell gravplats med gravsten, rabatter och planteringar. Tillkomsten av minneslund underlättade bördan av att sköta gravplatser för anhöriga. Då många ansåg att minneslunden var väl opersonlig tillkom askgravlunden där namn på de avlidna finns uppsatta. Askgravplatsen gör gravplatsen än mer personlig då själva platsen där askan gravsätts är utmärkt. Gemensamt för minneslund, askgravlund samt askgravplats är att all skötsel omhändertags av kyrkogårdsförvaltningen.
Kostnad för askgravplats
Tills skillnad från minneslund och askgravlund så markeras graven på askgravplatsen ut med en sten/namnskylt. All skötsel av gravplatsen tas om hand av kyrkogårdsförvaltningen och kostanden täcks av den obligatoriska begravningsavgiften. Namnskylten brukar vara i brons och fäst i regel på en natursten där namn, födelse- och dödsdatum graveras in på den avlidne. Kostnaden för sten/namnskylt varierar för olika kyrkogårdsförvaltningar.
Skötsel av askgravlund
All skötsel ombesörjs av kyrkogårdsförvaltningen som ser till att det är rent och fint på askgravplatsen och den gemensamma smyckningsplatsen. På smyckningsplatsen hedras minnet av den avlidne och här kan man ställa snittblommor och tända ljus. All kostnad för skötsel täcks av begravningsavgiften som alla måste betala via skatt.
Vad är en gravsättning?
När kistan, urnan eller askan sätts ner i jorden kallas det gravsättning. Även när man sprider askan i vinden kallas det gravsättning.
Gravplats för kista och urna
När man sänker ner en kista eller en urna i jorden gör man det i en gravplats. Som anhörig väljer man om den ska smyckas med en gravanordning som gravsten eller kors, och om den ska ha en rabatt för blommor.
Kistgrav
I en kistgrav kan man gravsätta såväl kista som urna. I gravplatserna finns det vanligtvis plats för mellan en till tre kistor, eller upp till tolv urnor. Man kan också sätta urnor i en äldre familjegrav avsedd för kistor. Om hela kistan begravs är det samma sak som en jordbegravning det vill säga man sänker ner kistan utan att kremera innan direkt i jorden. Kistgravplats är utmärkt med namn, gravsten och ibland blomrabatter. Skötsel och gravvård krävs för denna typ av gravsättning.
Urngrav
En urngravplats är en mindre variant av en kistgravplats, gjord för att gravsätta urnor i. En urngravplats har vanligtvis utrymme för mellan fyra till nio urnor.
Gravvård
Det är de anhöriga som väljer hur gravplatsen ska smyckas med rabatt och gravanordning såsom gravsten eller kors. De flesta begravningsplatser är dock indelade i olika gravkvarter, där det kan finnas specifika regler för utformning och stil på gravstenen. Det kan vara en bra idé att besöka gravkvarteret innan man köper en gravsmyckning, för att få en idé om vilka stenar och kors som kyrkogårdsförvaltningen kan tänka sig att godkänna.
Vanligtvis är gravstenen det sista som kommer på plats, då leveranstiden för gravstenar kan vara 4-6 veckor. Montering och underhåll betalas av dödsboet.
Gravrätt i 25 år
En gravplats för kista eller urna upplåts vanligen under 25 år. Sedan har du rätt att förnya gravrätten mot en avgift.
Vill du sprida ut aska på en annan plats än en begravningsplats? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Om du vill sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats ska du ansöka om tillstånd för det hos Länsstyrelsen. Vi kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går inte att söka tillståndet i förväg. Det kostar ingenting att ansöka. Du får inte förvara urnan hemma i väntan på att sprida ut askan. Den måste förvaras i krematoriet, eller hos den församling som ansvarar för begravningsverksamheten. Urnan får endast hämtas i anslutning till det tillfälle då du ska sprida ut askan
Sprida aska över vatten
Om askan ska strös ut över vatten kan en sjösättningsurna användas om den omedelbart börjar lösas upp när den kommer i kontakt med vatten. En beständig urna är aldrig tillåtet för detta ändamål. Aska ska alltid strös ut på ett respektfullt sätt. Länsstyrelsen tolkar ”strös ut” ändamålsenligt och anser att en sjösättningsurna som löses upp i vattnet sprider askan på ett etiskt och respektfullt sätt.
Begär anstånd om senare kremering
Kremering av den avlidna personen ska ske inom en månad från dödsfallet. Är det inte möjligt att ordna med kremering inom en månad kan anhörig, närstående eller annan som ordnar med begravningen begära anstånd om senare kremering hos Skatteverket.
Anstånd om senare askspridning vid kremering
Askan efter en avliden som har kremerats i Sverige ska gravsättas inom ett år från kremeringen. Är det av någon anledning efter kremering inte möjligt att ordna med spridning av askan inom ett år från kremeringen kan anhörig, närstående eller annan som ordnar med begravningen begära anstånd genom att kontakta huvudmannen för begravningsverksamheten eller den innehavare av krematorium som förvarar askan. Sådant anstånd kan meddelas om det finns särskilda skäl för det.
Hur ansöker jag om att sprida ut aska?
Ansökan ska göras av den som ordnar med gravsättningen. Det kan till exempel vara en anhörig, en annan närstående eller ett ombud. Innan du ansöker ska du kontrollera om någon anhörig eller närstående till den avlidne motsätter sig att askan sprids ut på den plats som du ansöker om.
Saga Begravning & Blomster använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig. Lär dig mer