section-7f76010
https://usercontent.one/wp/www.sagabegravning.se/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0429-710x580.jpg?media=1727123843https://usercontent.one/wp/www.sagabegravning.se/wp-content/uploads/2022/01/IMG_0429-710x580.jpg?media=1727123843

Arvskifte

Vad behöver jag veta?

De flesta kommer någon gång under livet i kontakt med frågor som rör arv och testamente.

Varje situation är unik och innehåller både känslomässiga och juridiska frågetecken. Om ni känner er osäkra på vad ett arvskifte innebär och hur ni ska gå tillväga kan vi hjälpa er.

section-ef09f4f

Vad är arvskifte?

När någon avlider behöver en bouppteckning göras. Det är en summering av den bortgångnes tillgångar och skulder. Detta blir grund för arvskiftet som är en skriftlig handling över hur arvet fördelas mellan dödsbodelägarna. Alla som ärver ska skriva under handlingen för att visa att de är överens. När skulder och kostnader i dödsboet betalats kan delägarna sedan dela på tillgångarna. Om den som har avlidit var gift eller sambo föregås arvskiftet ofta av en bodelning enligt bestämmelserna i äktenskapsbalken och sambolagen.

Om du är ensam delägare i ett dödsbo behöver du inte upprätta något arvskifte. Då övergår tillgångarna från dödsboet till dig när bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Däremot är det viktigt att du ser till att vissa tillgångar registreras på dig. Det kan exempelvis handla om att skriva över fordon eller fastigheter i ditt namn.

Vad händer om vi inte kan enas om arvskiftet?

Ibland händer det att dödsbodelägare inte kan enas om arvskiftet. Då kan tingsrätten, efter ansökan från delägarna, tillsätta en skiftesman. Skiftesmannen försöker i första hand få delägarna att samsas så att överenskommelsen om arvet blir frivillig. Men om delägarna inte lyckas komma överens så verkställer skiftesmannen ett tvångsskifte som delägarna får ta del av snarast möjligt. Om delägarna godkänner skiftet börjar det gälla omedelbart. Om de däremot inte accepterar skiftet kan de inom fyra veckor väcka talan vid tingsrätten mot övriga delägare.

Hur lång tid tar arbetet med arvskiftet?

Det beror givetvis på hur mycket som behöver gås igenom. Normalt brukar det ta mellan 8-15 månader innan allt är klart, men det kan ta längre tid än så.

section-aaf6bcf

Vi kan även hjälpa dig med arvskiftet.
Den handling vi tar fram ska godkännas och skrivas under av samtliga dödsbodelägare.
Därefter ser vi till att arvet fördelas mellan arvtagarna.

Om det finns fler än en dödsbodelägare ska ett arvskifte upprättas efter att bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket - innan arvet kan betalas ut.

Det är viktigt att en arvskifteshandling är korrekt upprättad så att det inte uppstår problem eller tveksamheter i samband med att arvet fördelas.

Ett arvskifte är ett avtal mellan dödsbodelägarna som visar hur arvet efter den avlidne ska fördelas mellan de som har del i dödsboet.
Arvskiftet reglerar också andra viktiga juridiska och ekonomiska aspekter såsom skatt, tillkommande kostnader, hur utlägg regleras,
vem som ska deklarera, när slutredovisning sker och vem som utses som aktförvarare.

Handlingen måste undertecknas och godkännas av samtliga dödsbodelägare och det är viktigt att detta görs och uttrycks på rätt sätt.

Innan arvskifte kan ske måste alla dödsbodelägare enas om hur arvet ska fördelas.
Om dödsbodelägarna inte kommer överens kan man ansöka om att tingsrätten förordnar en skiftesman.

Priser för arvskifte ges på offert.

Kontakta oss?

  • Köpmannagatan 35, 29631 Åhus

  • Kontor : 044 -20 90 71

  • Jour : 076 -114 14 94

  • Blomster : 070 - 237 92 77

Våra Öppettider

Mån – Fre    Enligt ö.k

Lördag          Enligt ö.k

Söndag          Stängt

Kontoret har semesterstängt V 26 & 27
Ni når oss alltid på telefon 076-1141494

Senaste Nyheter?

Vi håller dig uppdaterade.
Vi skickar ingen reklam!

Saga Begravning & Blomster använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig.  Lär dig mer