Att behöva tänka på praktiska beslut är alltid svårt i sorg och att planera sitt barns begravning är obeskrivligt för de flesta, och därför kan det vara viktigt att ta hjälp av en begravningsbyrå. I alla kulturer finns det olika traditioner, och det är viktigt att ta sig tid och fundera på hur just ni vill göra.
Tillsammans med oss formar vi den ceremoni ni önskar, oavsett vilken typ av begravning ni vill ha. Det finns mycket ni kan göra själva, det är upp till varje familj hur delaktig ni vill vara. Det viktiga är att ta avsked, även om rädslan över det är stor.
Ceremonin kan vara en träff där man får minnas barnet, prata, gråta och skratta tillsammans. Kanske bjuds det på barnets favoritglass. Oavsett hur stunden arrangeras är det en viktig del i sorgeprocessen och att involvera eventuella syskon i minnesstunden, får de vara delaktiga mår de bättre än om de lämnas utanför.
Syskon till ett barn som ska begravas behöver normalt mycket stöd. Ett sätt är att förbereda syskonet på allt som ska ske och förutom det stöd som ni som föräldrar ger, kan också vi som begravningsbyrå bidra med en del. Det kan dels vara genom råd till er, men också genom samtal med syskonet. Om syskonen är med vid planeringen kan det ibland vara klokt att låta dem få vara delaktiga i de beslut som fattas, te x se förslag på blommor eller kransar, välja mat till minnesstunden eller bestämma om de ska ta med en teckning eller ett gosedjur till avskedet istället för en blomma.
Efter begravningen finns några juridiska åtaganden som skall göras. Om barnet hade egna tillgångar skall en bouppteckning göras. Detta kan kan vi hjälpa er med. Det går också att göra den själv. Hos Skatteverket kan man ladda ner både bouppteckningsblanketter att använda och information om bouppteckning. En bouppteckning skall göras inom 3 månader.
Om barnet saknade tillgångar behöver ingen bouppteckning göras, däremot en dödsboanmälan. Det är kommunen som har hand om dessa. Ta kontakt med handläggaren för dödsboanmälan i hemkommunen så hjälper de till. En dödsboanmälan skall göras inom 2 månader.
Sedan 2011 har föräldrar som mist ett barn automatiskt rätt till tillfällig föräldrapenning under tio dagar. Det gäller barn upp till 18 år. Föräldrarna kan ta ut de här dagarna inom 30 dagar från dagen efter den dag då barnet dog. Som förälder räknas även:
Det finns ingen begränsning i hur många personer som kan ta ut ersättningen utan alla föräldrar eller personer som räknas som föräldrar kan ta ut ersättningen samtidigt.
Om du är arbetssökande behöver du inte anmäla dig hos arbetsförmedlingen under de första tio dagarna.
Föräldrar som studerar ska få samma rätt som andra föräldrar till sorgepeng om de förlorar ett barn. Studenter ska få behålla studiemedlen och få sina studielån för perioden avskrivna.
Det kan finnas en rad olika försäkringar, tex kan barnet vara försäkrat genom kommunen, genom privata försäkringar eller genom ens föräldrars arbetsgivare. Har du själv inte vetskap om försäkringar, kan vi hjälpa dig.
Begravningskostnaderna betalas av den avlidnes tillgångar. Om barnet saknade egna tillgångar och det inte finns någon försäkring som täcker kostnaderna är det i första hand föräldrarna som är betalningsansvariga såsom vårdnadshavare.
Som förälder har man försörjningsplikt för barnet, i första hand, tills det fyllt 18 år. Man kan även vända sig till kommunen och ansöka om ekonomiskt bistånd.
Ta gärna kontakt med kommunen för att höra vilka normer som gäller för ekonomiskt bistånd vid begravning, eller fråga oss.
Att förlora någon som i livet stått en nära är alltid svårt och att förlora ett barn är om möjligt ännu svårare. Här har vi samlat några länkar till föreningar och nätverk som kan hjälp er i er sorg.
FEBE är ett nätverk av föräldrar som alla har mist barn. Genom FEBE kan du få möta och prata om din sorg med människor som befinner sig i en liknande situation.
Läs mer på FEBESpädbarnsfonden är en ideell förening med syftet att stödja de som mist barn och verka för att rädda fler barn till livet. Stöttar även anhöriga till någon som förlorat barn.
Läs mer om SpädbarnsfondenFöreningen Vi som förlorat barn, är en ideell förening som ger stöd till föräldrar i sorg men som även strävar efter att kunna finnas till för syskon och övriga anhöriga.
Läs mer om VSFBSaga Begravning & Blomster använder cookies för att se till att du får bästa möjliga användarupplevelse och för att kunna leverera skräddarsydda erbjudanden till just dig. Lär dig mer